torsdag 16 juli 2020

Led lampor ljusstyrka

Vi är vana vid att välja lampa utifrån sockelstorlek och antal watt. Hur tänker man om man ska byta ljuskälla? Vilken watt ska man ha på en LED - lampa. Vill du också spara pengar genom att minska din elförbrukning?


En ljuskälla kan vara en glödlampa, halogenlampa, lysrör eller led lampa. Jämför med lumen som tittar på ljusstyrkan i flera riktningar från ljuskällan. Spara pengar, energi och på miljön med LED ! Det är framför allt tre enheter som du behöver känna till för att kunna välja rätt LED - lampa. Lumen (lm) = lampans ljusstyrka. LED - lampor är det mest energieffektiva alternativet på marknaden för.


Kan närmast jämföras med watt hos . Att räkna om mellan det traditionella glödljusets Watt som för många av oss är en måttstock för hur mycket en lampa lyser behöver inte vara så svårt. Vid mätning av ljusstyrka placeras lampan i ett sfärisk format klot som mäter allt ljus som lampan utsöndrar för att på så sätt få fram lampans totala antal lumen. Du står inför ett viktigt val när du byter till LED – hur mycket ljus vill du. Beroende på om du använder en klassisk glödlampa eller en lågenergi-, halogen- eller LED - lampa står också ljusstyrkan i olika enheter. Med dimbara lampor kan du kontrollera dess ljusstyrka.


När du dimrar en lampa minskas dess ljusstyrka. Ljusstyrka uttrycks i lumen, så för. Denna funktion gör det möjligt att minska din . Till vänster traditionell halogen- lampa och till höger en led -diod. Candela är den internationella standardenheten, SI, för ljusstyrka. Titta på videoklippet om du vill lära dig mer om dimbara lampor . Här går vi igenom allt du behöver tänka på om ljusstyrka , . Om du vill ha mer diskret belysning bör ljusstyrkan ligga runt 3lumen.


Genom att ange ljusflödet i lumen kan man direkt jämföra lampornas ljusstyrka. Många dimmers utformades från början för glödlampor och ljusstyrkan ändrades i regel via en väggmonterad vridströmbrytare. En LED -ljuskälla som motsvarar . Länge talade man om watt som om det vore ett mått på ljusstyrka , i alla fall när det gällde glödlampor, men som många vet är watt egentligen ett mått på effekt.


Reflektorlampor med smal spridningsvinkel har högre ljusstyrka i candela än. En 40W glödlampa och en 7W LED lampa avger ungefär lika mycket ljus men . LED fungerar det ändå inte riktig överallt ännu. Du byter enkelt önskad ljusstyrka på lampan genom att släcka för att sedan direkt tända lampan igen. På så vis kan du snabbt och enkelt stega genom de olika . LED lampor håller i många år och är dessutom mindre känsliga för vibrationer. Om två reflektorlampor har samma ljusstyrka i candela så kommer lampan med . Förutom att välja ljusstyrka (effekt) på sin nya ljuskälla behöver man även välja färgtemperatur, som mäts i kelvin(K).


Tyvärr har problemet återuppstått i och med LED-lamporna, i vissa fall mycket värre. Stilfull GULED-spotlight som ger både miljövänligt och billigt ljus. Denna 6W LED - lampa motsvarar en 50W glödlampa i ljusstyrka. Lampan har en effekt på Watt och emitterar med en sammanlagd ljusstyrka på 420 . I och med utveklingen av nya lampor med lägre energiförbrukning så kan man inte längre jämföra olika lampor utifrån deras effekttal . Lampan tänder omedelbart utan uppvärmningstid och kan utan problem monteras i en kapslad armatur, kyla påverkar inte lampans ljusstyrka. Det här med att mäta ljusstyrka i Watt har blivit helt förlegat sedan lågenergilampornas och LED -lampornas intåg på marknaden.


Egentligen är Watt inget mått . Denna kompakta och lätta LED - lampa fungerar utmärkt som fyllnadsljus och är inte. Med en justerbar ljusstyrka , låg vikt på 1gram, uppladdningsbart batteri. Tekniken är under utveckling när det gäller ljusstyrka , färgåtergivning och . Exempel på ljusstyrka mätt i Lux (mätt på ett avstånd på 1m):. Grunden med många LED lampor för att generera ljuset är att man inte är så sårbar om en . LED -, halogen- och lågenergilampors ljusstyrka anges i lumen.


Lampor med 2lumen kan användas där du skulle haft en watt stark lampa. LED me hög ljusstyrka , Röd orange, 6nm, 1°, lm, 5mA.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg