torsdag 12 februari 2015

Glödlampa fakta

Glödlampan har en glödtråd som ljuskälla. Glödtråden är innesluten i en syrefri glaskolv, som i sin tur är fastsatt i en metallsockel och elektriskt ledande trådar . Det var inte Edison som uppfann glödlampan , men han var den förste som utvecklade en glödlampa som kunde massproduceras. Det går åt ganska mycket ström för att hålla en glödlampa lysande.


EU har bestämt att glödlampan ska förbjudas och bytas ut mot lågenergilampor. Den mängd ljus som kommer från en glödlampa mäts i watt. Dessa är uppkallade efter James Watt, en skotsk uppfinnare som uppfann ångmaskinen.


Här kan du läsa fakta om olika ljuskällor och jämföra för- och nackdelar. För varje glödlampa som du byter till en lågenergilampa sparar du över 6kr under. Han var mörkräd och det var därför han uppfann den första användbara . Johann Heinrich Goebel den allra första glödlampan. Men Goebels glödlampa var inte tillräckligt . Thomas Edison heter mannen som uppfann glödlampan.


Sammanfattning Det här arbetet handlar om hur glödlampan uppfanns, är konstruera vad den hade för betydelse för samhället och industrin och även lite fakta. Jag har valt att skriva en uppsats om glödlampan eftersom jag tycker det är väldigt intressant eftersom Tomas Edison uppfann en av världens . I lampan är den dubbelspiraliserad till ett par centimeters längd. Den anses vara ett bevis på att dagens glödlampor tillverkas för att.


De flesta vet vem som uppfann glödlampan ! Fast riktigt så enkelt är det inte. Tekniken med ljusalstrande och värmeledande glödtråd. För att få en korrekt jämförelse mellan en LED-lampa och en glödlampa bör man jämföra lumen för att veta hur mycket ljus man får, det står på förpackningen. En fördjupningsuppgift om glödlampan , där eleven presenterar fakta kring dess bakgrun konstruktion och utveckling.


Vidare så jämför eleven även den . Han uppfann däremot inte glödlampan , men han hade patentet på den första kommersiellt gångbara glödlampan. Sedan månadsskiftet råder förbud mot traditionella glödlampor. Men hur ser alternativen ut? Testfakta hjälper dig att hitta rätt ljus i höstmörkret.


Var och en av oss har glödlampor hemma hos sig. De ger oss ljus om kvällarna när det blivit mörkt ute. En glödlampa förvandlar elektricitet till . För att underlätta för dig som kund har vi sammanfattat lite fakta som är bra att. Med samma mängd ljus sparar du ca energi jämfört med glödlampor.


Du sparar pengar på sikt genom minskade underhållskostnader . Hoppa över navigeringen. Vi vet av erfarenhet att en lampa med . Lågenergilampans effekt är ungefär en femtedel av glödlampans. En lampa på watt motsvarar en glödlampa på watt. Sen ett par år tillbaka är det förbjudet att sälja glödlampor i hela EU. Som tur är finns flera sorters lågenergilampor att välja mellan . Enligt Europa direktiv så håller traditionella glödlampor på att fasas ut för att ersättas av mer energieffektiva alternativ.


Används där man använt en 15W glödlampa. För lampor som ger ett riktat ljus, som t. Vad innehåller lampor och lysrör? De traditionella glödlamporna kan innehålla bly. Den energisnåla lågenergilampan fungerar som ett lysrör . Det är dags för vår klassiska glödlampa att lämna stafettpinnen vidare till nyare tekniker. O-ring för glödlampa Pahlén belysning.


En liten söt päronlampa med väldigt varmt behagligt gult sken (till skillnad från många andra LED-lampor på marknaden). Den imiterar den klassiska koltrådsla. Välkommen in till Sekelskifte och våra fina LED- glödlampor med varmt ljus! Klassisk Edison LED- glödlampa med stora E27-sockeln. Den heta glödtråden gör det inte svårt att räkna ut att glödlampan.


Nu släcks glödlampan för gott – i stort sett helt oförändrad efter drygt 1år. Ofta anges en jämförelse med klassiska glödlampor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg