tisdag 28 mars 2017

Fakta om glödlampan

Edison arbeta med den elektriska glödlampan. Glödlampan har en glödtråd som ljuskälla. Glödtråden är innesluten i en syrefri glaskolv, som i sin tur är fastsatt i en metallsockel och elektriskt ledande trådar . Johann Heinrich Goebel den allra första glödlampan. Men Goebels glödlampa var inte tillräckligt . Det går åt ganska mycket ström för att hålla en glödlampa lysande.


EU har bestämt att glödlampan ska förbjudas och bytas ut mot lågenergilampor. Han var mörkräd och det var därför han uppfann den första användbara . Sammanfattning Det här arbetet handlar om hur glödlampan uppfanns, är konstruera vad den hade för betydelse för samhället och industrin och även lite fakta. Den mängd ljus som kommer från en glödlampa mäts i watt. Dessa är uppkallade efter James Watt, en skotsk uppfinnare som uppfann ångmaskinen.


Här kan du läsa fakta om olika ljuskällor och jämföra för- och nackdelar. För varje glödlampa som du byter till en lågenergilampa sparar du över 6kr under. De flesta vet vem som uppfann glödlampan ! Fast riktigt så enkelt är det inte. Tekniken med ljusalstrande och värmeledande glödtråd. En fördjupningsuppgift om glödlampan , där eleven presenterar fakta kring dess bakgrun konstruktion och utveckling.


Vidare så jämför eleven även den . I lampan är den dubbelspiraliserad till ett par centimeters längd. Han uppfann däremot inte glödlampan , men han hade patentet på den första kommersiellt gångbara glödlampan. Vad innehåller lampor och lysrör?


De traditionella glödlamporna kan innehålla bly. Den energisnåla lågenergilampan fungerar som ett lysrör . Den anses vara ett bevis på att dagens glödlampor tillverkas för att. Sedan daggryens historia gav månsken, ljus och lyktor den enda belysningen.


För att få en korrekt jämförelse mellan en LED-lampa och en glödlampa bör man jämföra lumen för att veta hur mycket ljus man får, det står på förpackningen. Lågenergilampans effekt är ungefär en femtedel av glödlampans. En lampa på watt motsvarar en. Här förklarar Rufus hur glödlampan fungerar. Var och en av oss har glödlampor hemma hos sig.


De ger oss ljus om kvällarna när det blivit . För att underlätta för dig som kund har vi sammanfattat lite fakta som är bra att veta om. LED-lampor skall, precis som dina gamla glödlampor återvinnas som. Nu släcks glödlampan för gott – i stort sett helt oförändrad efter drygt 1år.


Den heta glödtråden gör det inte svårt att räkna ut att glödlampan. Efter över 1år i våra hem är det nu slut för den klassiska glödlampan. Det är dags att välja nya . Hitta Utfasning av glödlampan. Det var lite för långt men det var bra fakta. I september förra året förbjöds tillverkning och import till EU av alla matta glödlampor , liksom klara glödlampor på 1W eller mer.


Johan Petter Johansson tog under sitt långa liv inte mindre än 1patent. Två av hans uppfinningar, rörtången och skiftnyckeln har gjort . Med samma mängd ljus sparar du ca energi jämfört med glödlampor. Du sparar pengar på sikt genom minskade underhållskostnader . Den vanliga glödlampan släcks snart för gott och ersätts med. Förbud mot klara W och W glödlampor.


Sen ett par år tillbaka är det förbjudet att sälja glödlampor i hela EU. Som tur är finns flera sorters lågenergilampor att välja mellan . Vem uppfann glödlampan ? Hur länge håller en vanlig glödlampa ? Vilken är den vanligaste .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg