tisdag 5 februari 2019

Hur funkar glödlampan

Glödtråden är innesluten i en syrefri glaskolv, som i sin tur är fastsatt i en . Den viktigaste komponenten i en glödlampa är glödtråden. Du kan se glödtråden inuti lampan som en fin tråd uppträdda mellan två kontaktpunkter. Tråden är vanligtvis gjord av volfram och ska fungera som ett elektriskt motstånd.


Man kanske inte måste veta hur saker och ting funkar i alla lägen men. Bakgrund Innan glödlampan fanns, var det ju inte helt mörkt. Hur uppfinningen kom till. Jag har kommit fram till att glödlampan har spelat en stor roll i hur våra liv har sett . Här förklarar Rufus hur glödlampan fungerar. En vanlig glödlampa har en glödtråd av volfram, som är en tungmetall.


Se hur mycket energi dina lampor drar – skaffa 100Koll! This feature is not available right now. Please try again later. Han var mörkräd och det var därför han uppfann den första användbara . Varje gång vi använder glödlampan dunstar lite av glödtråden bort. Edison arbeta med den elektriska glödlampan.


Glödlampor innehåller små . Den kallas också för normallampa. De matta bländar mindre. De finns i olika effekter . Lumen är måttet på ljusflödet som beskriver hur mycket en ljuskälla ger.


Det finns matta och klara. Detta fungerar bra så länge som man mäter t. Under de senaste fem, tio åren har de skett stora förändringar kring lampor. De traditionella glödlamporna har succesivt fasats ut inom EU och vi kan inte längre. Men, smällen som uppstår beror i de flesta fall på glödlampans konstruktion.


I detta kapitel kommer vi att se närmare på hur elektroniska. Den enklaste kretsen består av ett batteri och en glödlampa. En ljuskälla kan vara en glödlampa , halogenlampa, lysrör eller led lampa. Watt) för att beskriva hur starka glödlamporna var, men nu används istället lumen.


I nästan 1år har glödlampan lyst på landets gårdar. Jag undrar om någon känner till en glödlampa med inbyggt skymningsrelä. Tänk på att det kan vara viktigt hur man vrider lampan också, om . Man har fått flera möjligheter att välja rätt med tanke på hur lampan ska. Nu funkar det klockrent!


LED-lampa, ett bra tips är att se hur den lyser i affären. Nytt är underbart, teknik är fantastiskt - men hur funkar det? Nu är det LED-lampor som är . Ett vittne berättar för Expressen hur han hörde höga smällar när flera bilar fattade eld på parkeringen. SVAR: Den mest kända uppfinnaren av glödlampan är amerikanen Thomas Alva Edison.


Läs mer om hur mycket ljus växter behöver där vi testar LED och Lysrör. Malmöfestivalen aug. Med hjälp av en bärbar elmätare kan du mäta hur mycket ström dina apparater. Ljusutbytet från LED-lampor, det vill säga hur mycket ljus lampan ger, är idag så.


Eva Funck undersöker hur saker och ting fungerar. I den populära serien finns avsnitt, ca minuter vardera.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg